Hemliga papper om 11 september kan släppas

Utredningen kring terrorattacken mot USA 2001 är till vissa delar hemligstämplad. I juni kan Vita huset komma att släppa dokument som visar vilka som betalade för den.

11 september-attackerna mot World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington för 15 år sedan krävde närmare 3.000 människors liv. Tre kapade passagerarflygplan flögs då in i byggnaderna medan ett fjärde kraschade innan det nådde sitt mål sedan en grupp passagare lyckats ta sig in i cockpit.

Utredningen kring attackerna har visat att terrornätverket al-Qaida låg bakom kapningarna och planeringen av dåden. Men delar av utredningen är fortfarande hemligstämplade.

Enligt nyhetsbyrån Reuters rör det sig om dokument som visar vilka som betalade de 19 kaparna och hur de fick sina pengar. Spår som leder till den saudiska regeringen.

Enligt Reuters kommer Vita huset att besluta om dokumenten ska offentliggöras under juni månad.

– Presidenten medarbetare har sagt att det kommer att bli ett beslut under juni månad och jag hoppas att beslutet kommer att vara till nytta för det amerikanska folket och göra dem offentliga, säger den tidigare senatorn Bob Graham som satt som ordförande för kongressens undersökning av 11 september-attackerna.

Enligt Reuters kan ett frisläppande leda till att amerikanska medborgare, som på något sätt drabbats av terrorangreppet, kan stämma regeringen i Saudiarabien.

– Ett frisläppande kommer inte att sätta punkt för diskussionen men det skulle tysta ryktena om vad dokumenten innehåller, säger den demokratiske senatorn Adam Schiff, till nyhetsbyrån.

Let’s block ads! (Why?)

DN.se – Nyheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *