Ingen enskild soldats fel vid bandvagnsolycka

Dagen efter den dödliga bandvagnsolyckan i Boden vajade flaggan på halvstång vid regementet I19. Arkivbild.Dagen efter den dödliga bandvagnsolyckan i Boden vajade flaggan på halvstång vid regementet I19. Arkivbild.

Försvarsmaktens utredning om bandvagnsolyckan i Boden i mars förra året, där en 23-årig militär omkom, är klar. Den visar att det inte var någon enskild soldats fel att olyckan inträffade, skriver P4 Norrbotten.

Olyckan skedde under en övning då bandvagnen gick igenom isen. Bandvagnen vattenfylldes och den 23-årige föraren omkom, medan andra i bandvagnen kunde ta sig ut.

Läs mer:23-årig förare omkom i olycka med bandvagn 

Ett befäl inom Försvarsmakten i Boden är fortsatt misstänkt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, alternativt vållande till annans död. Men det påverkar inte Försvarsmaktens egen interna utredning.

– Vi kan inte se att det är någon som brutit mot regler eller bestämmelser, sedan är det ju så att det vi undersöker är inte i syfte att hitta någon skyldig utan att skapa ett underlag och öka vår förmåga att ta hänsyn till olika faktorer när vi planerar våra övningar, säger Jörgen Forsberg vid Försvarsmaktens säkerhetsinspektion till radion.

Läs mer:Övningsledaren: Det gick inte att få ut honom 

Säkerhetsinspektionen har lämnat 20 rekommendationer om åtgärder till överbefälhavaren efter olyckan, bland annat att gps sätts in i stridsfordonen och att det övas på att ta sig upp ur vattenfyllda bandvagnar, något som inte gjorts hittills.

Let’s block ads! (Why?)

Nyheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *