Minnesord: Pehr-Eric “Pecka” Edlund

Förre adjunkten Pehr-Eric “Pecka” Edlund har efter en tids sjukdom avlidit i sitt hem i Örebro. Han blev 91 år. Han var ensamstående och hade inga nära släktingar men efterlämnar många vänner, ett stort antal gamla elever och lärarkolleger.

Dubbelnamnet Pehr-Eric användes sällan, vännerna kallade honom oftast för Pecka. Han växte upp i ett ganska typiskt borgerligt hem i Örebro. Fadern var polis och modern småskollärare som tidigt lärde det enda barnet att läsa och skriva. Pecka fick börja skolan direkt i andra klass. Han var flitig och tog studenten med A i både latin och franska. Detta var 1944, och en månad senare inleddes de allierades invasion av Normandie, vilket Pecka ibland påpekade.

Pecka for till Uppsala för akademiska studier. Dessa var målinriktade men kunde ändå interfolieras med glatt studentliv, resor med tåg eller lätt motorcykel ut  i Europa. Studierna avslutades 1952 med en fil mag i bland annat historia och litteraturhistoria. Därefter påbörjades karriären som lärare.

Första jobbet som extra ordinarie adjunkt fick Pecka på Östra real i Stockholm. Han var klassföreståndare för senare namnkunniga elever som Peter Bratt, Jan Stenbeck och Carl Johan De Geer. Med visst välbehag lät han eleverna från denna borgerliga miljö läsa “Analfabeten” av Ivar-Lo Johansson. Efter ett par år blev han så ordinarie adjunkt på Årstaskolan i södra Stockholm, där han stannade fram till sin pensionering 1989.

Det blev Pecka förunnat att ägna hela sitt yrkesliv åt det han tyckte var mest intressant i tillvaron: historia och det svenska språket. Dessa ämnen var hans passion. Han var noggrann, ibland pedantisk, även excentrisk. Pecka Edlund var ett original och han var fullt medveten om detta. Egentligen gav han aldrig upp sitt lärarkall. Detta fick journalisterna på Nerikes Allehanda (NA) uppleva. Där ledde han flera seminarier om språkvård ändå upp i 85-årsåldern. Räfst och rättarting!

För ett tiotal år sedan fick jag besök av Pecka i Berlin, där jag då bodde. Jag fick guida honom runt i stadens både storslagna och tragiska historia. Pergamon, Judiska museet, platsen för Hitlers bunker och olika krigsmonument. Pecka frågade, filmade och dokumenterade allt. 

Pecka var skeptisk till ny teknik. Han avstod från mobil, dator och internet men läste DN och NA varje dag och var en flitig tv-tittare. Alltid välinformerad, debattsugen och slagfärdig. Jag kommer att sakna hans kunskap, fräscha åsikter och klara intellekt.

Let’s block ads! (Why?)

Nyheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *